Interview with Marthen

Как би описал този микс?

Този микс е съвкупност от ритми описващи енергията и емоциите, които се опитвам да предам на слушателите. Винаги съм си падал по тракове с отличителни мелодии, ритми и перкусии, в които всеки може да намери собствения си танц.

Какво те насочи към тази музика и какво те задържа / привлича в този стил?

Електронна музика слушам още от малък. Ако не ме лъже паметта, започнах с Dubstep (Knife Party, Mt Eden Dubstep) и след това тя не е напускала живота ми, а само е променяла цветовете си, така да кажем. През 2017-та година, тогавашната ми приятелка предложи да отидем на “Conjure with 2000 and one, Perc, Timmo” и други. Тогава все още тези имена нищо не ми говореха, но исках да чуя нещо ново и реших да отида. Там тя ме запозна с нейни приятели и си изкарах много добре. Още тогава атмосферата на тази музика, комбинирана с чувството да съм буден през нощта, ми въздейства по нов за мен начин като усещам това чувство и до ден днешен.   

Първи спомен, свързан с електронната музика?

Как слушам dubstep и играя World of Warcraft до късно.

Би ли описал първото си участие като DJ, било в домашни или клубни условия?

Не си спомням точната дата, но беше или в края на 2017-та, или в началото на 2018-та. Бяхме групичка приятели, които харесваме тази музика и искахме да направим домашно парти, а един от нас имаше перфектното място за това – стара, неремонтирана къща, която пасваше на естетиката на музиката изцяло. Имам ясен спомен, че аз си прекарах страхотно зад плеърите и всички останали също. Не беше просто място, където да слушаме определен стил музика, а време, в което да се забавляваме заедно и да социализираме. Буквално пускахме музиката, която винаги сме искали да чуем на силни тонколони, а това чувство, което изпитахме за първи път, е неописуемо.

Какъв е процесът ти на набавяне на нова музика?

То е като домино ефект за мен. Примерно започвам да слушам някой сет като намирам трак, който ми харесва от него. След това прослушвам дискографията на артиста, негови сетове също, от които намирам други тракове, а от тях нови артисти. Прослушвам и тях и така изграждам своята библиотека, която съдържа различни стилове, рефлектиращи моя път и израстване с тази музика.

Способен ли си да опишеш емоциите или идеята, които искаш да предадеш на публиката ти с музиката, която пускаш и продуцираш?

Мисля, че ми се получава. Искам публиката да се отпусне в момента и да забрави за времето. Репетитивността на техното, сама по себе си успява да създаде чувство на безвремие. Това се и опитвам да постигна с музиката, която избирам да пускам и продуцирам. Главната ми цел е хората да изпитат онзи момент, в който си прекарват толкова добре, че когато партито свърши, да си кажат “Кога мина това време, бе, човек?!” (и може би дори леко съжаляват, че не са се насладили още повече, затова си взимат поука за следващия път и така всяко следващо парти става най-якото, на което са били до този момент).

Какво е мнението ти относно това как технологията улеснява миксирането днешно време?

Според мен стана прекалено “лесно” да пускаш музика като там идва и въпросът колко много му се занимава на човек с това. Аз умишлено започнах да миксирам с auto sync, защото просто исках да пускам пред приятелите ми без да трябва да се подготвям дълго време за това. С течение на времето навлязох по-навътре в техното и осъзнах, че има голямо поле за изява и много още да науча. Затова реших да се науча да миксирам без синхронизиране и изведнъж всичко стана още по-интересно и по-предизвикателно, както аз харесвам да бъде.

Какво е значението на тайните оръжия във време където почти нищо не остава тайно?

Тайните оръжия според мен винаги си остават такива, без значение колко хора са научили за тях, и да, наясно съм, че това, което казах обезсмисля значението на “тайно оръжие”. Вярвам че като става дума за миксиране няма значение колко хора от публиката са чували някакъв определен трак. Есенцията е в това да успееш да ги изненадаш, влагайки нещо от себе си по твой собствен артистичен начин. Затова мисля, че тайните оръжия винаги си остават такива за дансинга.

Какво ще кажеш относно ролята на един DJ да забавлява и ръководи?

Като DJ-и ние отговаряме за атмосферата и малко или много е хубаво да се поставяме в обувките на публиката. Мисълта ми е, че правейки това, ние ставаме едно цяло и заедно диктуваме как ще се развие нощта: ако публиката е във вихъра си, то музиката ще е в тон с нея (когато усетя, че всички са се разтанцували и продължа да поддържам тази енергия), а ако публиката се успокои, то DJ-ят ще я последва (винаги има време за почивка). Това се прилага и в обратната посока. Всичко е размяна на енергия, едно голямо даване и получаване в двете посоки, което аз обожавам във всяко едно парти.

Как точно боравиш с еквалайзера?

Еквалайзерите ги използвам, за да премахвам специфични честоти от траковете. Ако искам да използвам само високите честоти , средните или ниските еквалайзерът ми позволява да го направя и следователно да върна обратно честотите, които съм намалил в началото. Така съм свикнал да миксирам. Когато се случи нещо в парчето, което върви в момента, с еквалайзера добавям част от следващия трак към него и така добавям останалите честоти докато през това време намалям честотите на предишния трак или вкарвам трети. Всичко опира до момента и как го усещаш тогава.

Можеш ли да ми кажеш какво е за теб чувството да изразяваш емоциите си чрез произведенията на други?

Тъй като техното е музика която оказва различен ефект върху всеки човек, един трак за мен може да е тъжен, а за теб весел. Чувството да видиш как публиката е с теб и се забавлява на твоята музика е неописуемо. Сякаш се разбирате и сте близки, но само чрез музиката и никакъв диалог.

Колко е важна ролята на подборът на музика спрямо миксирането от твоя гледна точка и как подбираш траковете, които използваш докато миксираш?

Подборът на тракове със сигурност е важна част от подготовката ми, но всичко отива на едно място като е сортирано по имена на артисти и лейбъли. Не си правя плейлисти за определени миксове или партита, а винаги се опитвам да се отпусна с цялата ми колекция и да създам нещо от нея в момента. А колкото до как избирам кой ще бъде следващия трак – тананикам си мелодията на парче, което смятам че ще се върже с предишното и пробвам дали ще стане. Ако ми хареса, отива при публиката, а ако не ми, си остава за бъдеще. Другият метод е свързан с тоналността на траковете и музикална теория. Накратко, почти всеки трак има тоналност и спрямо колелото на Камелот (което ти помага с избора на кои два трака ще си вървят един с друг спрямо тоналността им) ако нямам време да пробвам кой трак искам да миксирам, се доверявам на себе си, че няма да сгреша с избора си от колекцията ми и избирам трак по-лесно. Тогава обаче, идва отговорността, въпреки колелото на Камелот, да миксираш новият трак по твой си начин, а не просто да го вкараш веднага, защото тоналностите пасват.

Дълги или къси сетове?

Дълги със сигурност. Предоставят много повече поле за изява. Можеш да разходиш публиката из твоите чувства, библиотека от музика и твоята картина която искаш да нарисуваш със звуци.

Изкуството на един DJ e краткотрайно през по-голямата част, сетове се превръщат в спомени на сутринта и може би биват забравени с течение на времето. Как се чувстваш спрямо това?

За мен точно това е целият смисъл. Някъде си, чувстваш се добре в момента, не мислиш за бъдеще и минало, а просто съществуваш с всички останали. И след като нощта свърши не съжаляваш, че я няма, а оставаш със спомена за нея и всички емоции, които си изпитал.

Имаш ли история свързана с тази музика, която искаш да споделиш?

Тъй като много обичам да ям, едно от неизвестните ми на първото ми парти беше, че не знаех как ще се справя с храната- кога ще огладнея, какво ще ям и други такива важни за мен въпроси. Поръчах на един приятел да ми вземе седем 7days кроасана, мислейки, че това е адекватно количество храна за часовете, в които щях да бъда буден. След като ми ги донесе аз ги скрих покрай реката до залата и когато ми се хапваше отивах дотам за по един кроасан и се връщах на партито.

Любим DJ?

DVS1

Любим продуцент?

Mike Dehnert

Любим клуб?

Бергхайн

Любима локация?

Underpool Arena

Любим трак?

Strain – Theory