Interview with Ver:tex

Какво те въведе в тази сцена?

Още откакто прослушах Техно на 15г. нямах търпение да стана пълнолетен, за да отида на първото си парти. Не можах да дочакам този момент като 2 години по-късно Метрополис (за които още не знаех нищо) обявиха парти със Sam Paganini и Layton Giordani в родния ми град Пловдив. Те бяха едни от първите артисти, с които прослушах тази музика и си казах, че ще направя всичко възможно да вляза на партито. Още с влизането си разбрах, че това е нещо, което със сигурност искам да е част от живота ми. Това беше първият път, в който чувам Техно на голяма саундсистема и комбинирано с настроението и хората беше несравнимо преживяване. С това парти започна всичко и няколко месеца по-късно се организирах и пътувах за различни евенти.

С продуциране или миксиране започна всичко за теб?

С миксиране. На 16 получих първия си контролер и започнах да се уча да миксирам различни тракове. Гледах клипчета на Carl Cox, Julian Jeweil и се опитвах да правя каквото и те. Доста често се случваше да пускам на домашни събирания и рождени дни, като имах възможността да експериментирам и да трупам опит, сблъсквайки се с различни ситуации. С времето успоредно с развиването на уменията ми зад пулта и разширяването на представата ми за електронна музика, започнах да добивам представа за това, каква е ролята на един DJ.

Какво си спомняш от първото си участие?

Ако не се лъжа първото ми участие беше на завършването на курса Метрополис Академи. Изпитвах смесени чувства от вълнение и притеснение, които ме сковаваха. Беше ми първото пускане на плеъри пред публика и въпреки, че бях достатъчно подготвен ми беше адски трудно да се отпусна. Помня приятелите ми, които танцуваха и ме подкрепяха през цялото време и облекчението и радостта слизайки от сцената.

Кое за теб е по-важно да се случи първо: публиката да усети ритъма ти и да се отпусне или ти да се отпуснеш и влезеш в удобно за теб душевно състояние докато миксираш?

Имал съм доста участия, в които съм се отпускал чак към края и пак съм успявал да предам емоцията чрез музиката. Със сигурност обаче, когато съм отпуснат и усещам ритъма от начало мога да насочвам и разчитам енергията в залата, което създава моменти на обмяна между DJ-я и публиката, които остават дълго като топло чувство.

Знаеки, че подбирането на библиотека от музика е голяма част от подготовката за събитие, как протича този процес при теб?

Преслушвам големи количества тракове и проучвам различни артисти и лейбъли. Имайки предвид локацията и останалите артисти, с които ще пускам имам някаква идея за това какво настроение и динамика търся. Повечето пъти събирам парчета от различни крайности и опитвам да ги съчетая в един микс.

Всяка част на нощта е може би различна от останалите, в началото е по-пълно с енергия, след това е по-спокойно на дансинга, енергията се завръща и т.н. Опитваш ли се да се адаптираш към частта по време която си ти?

Според мен едно от най-важните качества, които един DJ трябва да притежава е способността да се адаптира и да е максимално гъвкав. След като имам представа какво горе долу искам да пусна, фактори, които играят роля в определянето на плейлист за събитие са ми: слота в който ще пускам като час, артистите преди и след мен и локацията. На повечето събития в една вечер пускат по 3,4,5 или повече артисти и запознавайки се със стила, темпото и настроението на останалите, може да се изгради една бегла представа, за това как би протекла цялата вечер. Когато гледаш на сета си като част от цялото събитие, можеш да подбереш тракове и темпо, които да са подходящи за частта, в която пускаш без да си в дисонанс с останалата част от събитието. Разбира се голяма част от определянето на това как и какво точно ще се пуска, се случва по време на партито. Най-вече разчитам на усет и в доста от случаите го решавам минути преди да започна.

Виждайки колко нова музика излиза постоянно, как успяваш да си в крак с нея и да я включваш в сетовете си?

Всичко е като една голяма мрежа в откриването на музика. След като харесам някое парче, проверявам останалата дискография на същия продуцент. Намирам лейбъли в които участва, претърсвам и тях от там изскачат други артисти или тракове и т.н. През годините съм открил доста имена на продуценти, лейбъли и подкасти, които следя редовно и знам, че мога да разчитам за нови допълнения.

Как се справяш с технически трудности по време на микс?

Анализирам ситуацията абстрахирайки се от всичко странично, което би ме разсеяло, за да мога максимално бързо да отстраня проблема.

Как виждаш прогреса ти като артист в тази сфера откакто си започнал? Как се е променил вкусът ти и начина ти на себеизява?

Отне ми доста време изцяло да преборя сценичната треска и напрежението от това, че цялото парти “зависи от мен” за времето, в което съм зад пулта. За щастие, излизането от зоната на комфорт е сигурен начин за нейното разширяване. В последата година, две с натрупания опит стигнах до етап, в който се чувствам достатъчно сигурен в процеса и способността да навигирам нещата в посоката, която да усетя за правилна. Техното само по себе си е стил, който постоянно се развива и претърпява промени. По същия начин и вкусът ми се изменя на няколко месеца, влияейки се от артисти и лейбъли, на които попадам.  От това число изключвам “трендовете”, които бързо набират огромна популярност и само няколко месеца след появата им губят всякаква релевантност.

Технологията е допринесла с много неща за по-лесно и функционално миксиране. Как ти помага това на теб, какви техники използваш?

В стандартен сетъп за събитие, когато въпросът е Allen & Heath или Pioneer миксер, съм твърдо за първия. Въпреки разнообразието от ефекти и безбройните възможности за раздвижване на микса, които Pioneer предлагат, характерното звучене на аналоговия миксер не може да бъде заменено. 4 лентовият еквалайзер както и вградените филтри са идеалната основа за динамично миксиране наслагвайки по 2-3 парчета и луупове, на които разчитам за износването на микса от към динамика. В домашни условия и за малки по размер събития винаги съм използвал контролери, като от няколко години съм с Traktor S4 MKlll (с който беше записан и този микс). С него доста от грижите, които имаш по време на микс изчезват като всяка функция е видима и максимално достъпна, така че в рамките на секунди можеш да направиш лууп на един канал, докато променяш фразата на втори, включвайки филтър на трети и добавяйки ефект на всичките едновременно без да се притесняваш, че някое от парчетата ще тръгне да бяга.

Можеш ли да ни разкажеш за особено предизвикателно представяне, което си имал?

В едно от първите ми участия в Пловдив бях подготвил колекция с 90% файлове във Flac format. Понеже изскочиха проблеми с наетите плеъри се наложи да се вземат други под наем в последния момент, които бяха CDJ2000. Моментът в който включих флашката забелязах, че имам само 3 трака, които се четат от тези плеъри. След няколко минути на паника един от другите DJ-и предложи да ми услужи с флашка. За щастие знаех голяма част от парчетата и се получи приличен микс, на който хората се изкефиха, От тогава винаги проверявам точния модел на техниката, с която разполагаме и при опасения конвертирам Flac файловете в WAV.

Как виждаш ролята на един DJ в по-широкия контекст на музикалното общество?

Със сигурност наличието на богата освен музикална и обща култура дават една добра основа, над която да се гради. Един DJ освен да пуска музика трябва и да е като канал през, който минава огромно количество музика, във всичките ѝ форми и стилове. Една от основните функции на добрия DJ е способността да отсява новото, което намира за актуално и успоредно да намира и връща елементи и парчета от миналото, които имат да дадат още от себе си. Споделяйки осятото със слушателите, често предизвиква интерес към дадено парче, група, стил, които те после сами exploreват. По този начин DJ-ят играе важна роля в обогатяването на музикалната култура на сцената.

Имаш ли любим момент или участие?

На Metropolis Goodbye Summer миналата есен имах да правя Closing set в 7:15 на Room 2, в която Line up-a беше изцяло от диджеи от Metropolis Academy. С наближаването на сутринта бяха останали около 20 човека и се бях настроил, че ще пускам на почти празна зала. По-голямата част от хората бяха в Room 1, където пускаха Adriana Lopez и Metropolis DJs. Минути преди сета ми в голямата зала, която все още беше пълна, се светнаха лампите и повечето хора се насочиха към Room 2. Бях изпуснал малката подробност, че Room 1 приключват час по-рано и голяма част от хората ще се изсипят точно за сета ми. Години преди това само съм си представял, какво би било чувството да правиш клоузинг сет на пълна зала на Метрополис и когато най-малко очаквах ми се даде тази възможност. В рамките на минути цялата зала се напълни с хора, които бяха готови да танцуват като за последно и цялата умора от вечерта изчезна и се превърна в енергия. Всяко парче влизаше на мястото си и се получи от онези сетове, които държат влага дълго след партито. Много усмивки и много любов.

Би ли ни казал малко повече за връзката ти с Метрополис? Как са ти помогнали, как ти си помогнал на тях?

Всичко се случи много като на магия с Метрополис. След като вече от 2-3г. миксирах редовно вкъщи и по събирания, бях стигнал ниво, което знаех, че сам няма как да надскоча и трябваше да се обърна към някой доста по-опитен, за Know-how. След една тежка експедиция в Таджикистан (колкото и абсурдно да звучи) в която се изкачихме до 5000 м надморска височина, наслизане се замислих за какво искам да направя като се върна в България и без изобщо да се чудя бях сигурен, че искам да се уча от DJ Steven, или някой от другите DJ на Метрополис. Никога няма да забравя моментът в които след 10 дни в планината на комбинация от ледници и 40+ градуса пек през деня, пристигнахме в столицата Душанбе, където намерих най-близкия интернет клуб (който беше с кашонените монитори от преди 15г.). Изтичах до него и написах едно съобщение до DJ Steven питайки го дали би се ангажирал по някакъв начин, било то като уроци или каквото и да е, така че да мина на следващото ниво. Изпратих го и след няма и час получих отговор, че тъкмо са организирали Metropolis Academy (курс за DJи) за следващия месец, в който мога да се включа. Благодарение на тримата с DJ Smurf и Yasen Petrov освен, че се научихме да пускаме на плеъри, разбрахме и доста особености и ситуации, с които най-вероятно ще се срещаме, ако продължим да се занимаваме с това. След курса Miss Lidiya и DJ Smurf ме поканиха на първия ми Nutone. Там е мястото, където се научих да пускам на плеъри пред публика и няколко години по-късно Nutone продължава да е от любимите ми локации. На 4-ти Март в Топлоцентрала, ще ми бъде първото участие на голямата сцена, заедно с двама любими DJ-И и продуценти Quelza и Nørbak както и сериозната подкрепа от Metropolis DJs. Ще бъде жестоко. Билетите са в продажба и ще ви чакам там 🙂

Любим DJ?

Ben Sims

Любим продуцент?

Quelza

Любима локация?

Warehouse Elementenstraat, Amsterdam

Любим трак?

Operator – Carbon towers