Interview with Iliyan Tomov

Кога започна страстта ти за електронната музика, какво те привлече конкретно към техно и как се различава то от другите електронни жанрове според теб?

Страстта ми към електронната музика се зароди в младежките ми години. Още от малък слушалките не падаха от ушите ми, като и до ден днешен това е така и винаги съм слушал различни музикални жанрове без стилово ограничение.

Открих техно музиката в дълбочина на около 16г., като това, което я отличава в съзнанието ми и до момента е непрестанната и еволюция и придаването на една по-различна, дълбока емоция чрез нея.

По какъв начин е еволюирало звученето ти с течение на времето и какво е допринесло към тази промяна?

Бих казал, че звученето ми еволюира константно, което според мен е много важно за творчеството на всеки един артист и неговия мироглед.

Самият аз усещам как музикалният ми вкус се променя непрестанно, като основен двигател за това може да бъде абсолютно всичко, но най-вече собственото ми желание за откриване на нови хоризонти.

Кои артисти и лейбъли са оказали най-значително влияние върху вкуса ти?

Артистите и лейбълите, от които черпя вдъхновение през годините са доста и списъка расте непрестанно, но най-голямо влияние винаги са оказвали тези, чиито звучене и визия са с поглед към бъдещето на електронната музика и нейното развитие във всеки един аспект.

Кога беше първото ти участие? Как се чувстваше зад оборудването, каква беше подготовката ти и би ли описал как мина цялото изживяване за теб?

Първото ми участие в „реална среда“ беше през Май 2018-та, и както при почти всяка първа изява пред публика, подготовката беше трескава, а напрежението – голямо, над което разбира се днес размишлявам с огромна усмивка на лице и същевременно се радвам, че съм подходил толкова отговорно към ситуацията.

Що се отнася до цялостното изживяване зад пулта – преди участието ми и в началните му минути бях доста нервен, но след като видях макар и малкото хора които присъстваха да се раздвижват, единият час който получих като подгряващ артист мина като мигване на окото.

Как подхождаш към творческия процес при продуциране и как протича подготовката ти преди участие?

Творческият процес е нещо, което винаги съм възприемал като строго индивидуален подход според артиста и неговата личност. Старая се да подхождам дисциплинирано и консистентно, тъй като според мен моментите на инспирация идват с константната работа и трябва да бъдеш готов за тях, за да могат те да бъдат оползотворени максимално добре.

Подготовката ми за участие минава през преслушване на избрани парчета по няколко пъти (по възможност в различна среда и обстановка) преди да бъдат свалени. След като бъдат добавени в плейлиста ми, останалото е въпрос на импровизация и моментно усещане, като преди участие се опитвам да се фокусирам максимално и да придобия представа за цялостното настроение на събитието, за да мога възможно най-добре да се адаптирам към него чрез звученето си и енергията, която искам да предам на слушателите.

Като артист как би описал стила си на продуциране и миксиране?

Винаги съм бил пристрастен към музиката докосваща отвън и отвътре, с ментален привкус и звучене, което кара хората да се движат и същевременно с това да настръхват. 

Към момента бих казал, че съм насочен към дълбокото и в същото време интензивно звучене със солидна доза ниски честоти, футуристични синтезатори и ефекти, както и разбира се движещ цялостен ритъм.

Публиката постоянно излъчва енергия на дансинга, как се адаптираш към нея, за да може безпроблемно да преминаваш от стил в стил, от по-спокойна към по-интензивна музика без да нарушаваш атмосферата?

Макар и да нямам много честа интеракция с хората на дансинга чисто физически, винаги съм се водел по моментната енергия на публиката като основно се старая да поддържам баланса на динамиката между нея, селекцията и интуицията ми, както и етапа, в който се намира самото събитие.

Как успяваш да останеш мотивиран и вдъхновен, за да продължиш да се занимаваш с тази музика в трудни за теб моменти?

С дисциплина и поглед към поставените цели, тъй като по мое мнение огъня се поддържа когато успееш да останеш консистентен дори и в трудните моменти, които всеки от нас има, без значение от прозвището.

Би ли споделил за изживяване, което е оказало значителен ефект върху теб като артист.

Събитията и изживяванията оказали ефект върху мен като артист са доста както в личен, така и в професионален аспект и варират от страхотни музикални моменти до такива в личния ми живот. 

Това, което бих отличил със сигурност е запознанството ми с Мартин Младенов, по-добре познат на аудиторията като Martin Deno, който е повлиял изключително много върху цялостното ми музикално възприятие, както и с останалите момчета от екипа на Hivemind.

Как откриваш нова музика и следиш за нововъзникващи артисти и стилове?

Може би най-вече чрез непрестанният си интерес към това да разширявам музикалният си мироглед. В днешно време е изключително лесно да имаш достъп до огромно количество музика и мисля, че останалото е въпрос на желанието и интуицията да отсяваш качествените неща спрямо собственото си виждане.

Според теб колко е важен балансът между иновация и традиция в техно музиката и къде намираш този баланс?

Балансът между двете играе изключително важна роля за мен. Както казах и по-горе, винаги съм се стремял към това звученето ми да бъде с поглед напред във времето, но в същото време никога не изпускам да черпя вдъхновение от минали неща, които са поставили основите ми като артист и слушател.

Какво е мнението ти относно колаборации между двама или повече артисти? Сътрудничил ли си с някого и какъв беше резултата?

За да бъде успешна дадена колаборация мисля, че трябва да има много добра симбиоза между самите артисти, техния начин на изразяване и работният им процес, без значение от естеството на съвместната дейност, като именно поради това подхождам една идея по-внимателно към общите проекти.

Интересен факт е, че съвсем скоро излиза първата за мен продуцентска колаборация с заедно DJ Pehata, от която самият аз останах доста приятно изненадан и нямам търпение парчето да стигне до слушателите, както и да бъде тествано в клубна среда.

Какъв ефект е оказала българската електронна сцена върху вкусът ти за музика и по какъв начин допринасяш към развитието ѝ?

Българската електронна сцена е оставила дълбока следа върху мен и музикалните ми възприятия посредством безбройните страхотни моменти, усещания, и запознанства, която ми доставя през годините и до днес.

Основна цел за мен е да се старая максимално да допринасям за цялостното ѝ развитие по всякакъв начин, започвайки от посещаването на различни събития и подкрепа към любимите ми локални артисти, моята собствена музикална дейност, както и това, с което се опитваме да допринесем чрез работата на Hivemind.

Тук бих желал да вметна, че тенденция която може само да радва всички ни е, в последно време да има все повече родни артисти и лейбъли с изключително качествено звучене и би било чудесно, ако нещата продължават да се развиват в същата посока.

Като стана дума за принос към електронната сцена, би ли ни разказал за Hivemind? Кога започна всичко, какво искате да постигнете и какви планове имате за развитието на лейбъла като отбор?

Hivemind се роди през 2019г. по идея на Martin Deno като подкаст платформа, целяща да представя на аудиторията качествена електронна музика както от изгряващи, така и от вече установени артисти като на база на това да изгради общество от аудиофили.

В последствие работата ни прерастна и в основаването на лейбъл през 2020-та, както и серията ни от концептуални събития, която стартирахме през изминалата година и целящи да предоставят на слушателите едно дълбоко изживяване в света на техно честотите.

С течение на времето колектива ни започна да се разраства, като съм изключително щастлив от факта, че към ден днешен имам удоволствието да бъда част от проекта заедно с едни от най-близките си приятели и заедно да работим за общата ни кауза – да допринасяме заедно за развитието на културата както на локално, така и на международно ниво.

Благодарен съм да виждам как нашето общество се увеличава с всеки изминал ден и за страхотната подкрепа, която получаваме. Това ни кара да се чувстваме отговорни да продължаваме да усъвършенстваме платформата във всяко отношение и да се стараем да предоставим възможно най-доброто качество както на артистите, с които работим, така и на нашата аудитория.

Успяваш ли да поддържаш баланс между личния си живот и музикалната кариера и как се справяш с това?

Опитвам да поддържам баланса между двете неща с добро планиране на приоритетите и на моменти с по-малко време за сън, хаха.

Доволен съм от факта, че музиката заема все по-голяма част от времето ми, като същевременно с това се старая да обръщам достатъчно внимание и на останалите аспекти от живота ми в личен и професионален план.

Какво мислиш за социалните медии и стрийминг платформите в днешно време? Какви са плюсовете и минусите за електронната сцена според теб?

Според мен те са както плюс, така и минус в съвременното общество като цяло. 

За съжаление през последните години наблюдавам как с тях все по-често се злоупотребява и качеството на музиката остава на заден план за сметка на визията, която много хора си създават посредством технологиите.

За радост обаче има и много артисти, чието творчество успява да достигне до повече слушатели чрез социалните мрежи и стрийминг платформите и тяхното правилно използване като инструмент, като силно се надявам това да надделее занапред и да се превърне в тенденция за сметка на пошлостта и скандализирането, провокирани от желанието за лесен успех и разпознаваемост.

Поглеждайки назад към кариерата си досега, с кое постижение се гордееш най-много и какво се надяваш да постигнеш в бъдеще?

Горд съм с това, че през годините успявам да съхраня своята артистична идентичност и ценности, както и своята всеотдайност към музиката.

Бих се радвал, ако с дейността си успея да тласна Българската сцена към едно добро и стабилно бъдеще и да допринеса за развитието на културата в глобален мащаб.

Какви елементи от личността ти и какви емоции се опитваш да предадеш на слушателите?

Винаги съм гледал на музиката като средство за предаване и преобразуване на енергия. Именно поради тази причина се опитвам винаги да предам на слушателите емоция, която да ги накара да погледнат с едно по-специално око към цялостното изживяване и да се чувстват добре.

Бих казал и за себе си като артист, че понякога преобразувам негативните емоции в позитивни чрез творчеството си и силно вярвам, че по този начин самите ние се освобождаваме от тях чрез своето себеизразяване.

Как поддържаш своята артистична автентичност в една непрекъснато променяща се индустрия?

С желанието си да остана верен на себе си и своят артистичен нюх без значение от това какво налага пазара, като същевременно самият аз еволюирам с времето и се надграждам музикално.

Какъв съвет би дал на по-младото си аз, когато тепърва навлизаше в сферата на електронната музика, знаейки това, което знаеш сега?

Да бъде постоянен и да не спира да вярва в това което обича, независимо от обстоятелствата.

Любим DJ?

Fabio Florido.

Любим продуцент?

Много са. 🙂

Любим клуб?

Drugstore, Белград, Сърбия; RX, Истанбул, Турция; Yalta Club Room 2, София.

Любима локация?

Всяка една предпразполагаща към добър звук и обстановка, подхождаща на събитието.

Любим трак?

Много са. 🙂