Interview with Sneaky Sneaks

Как се запали по електронната музика и кои са ти най-ранните спомени с нея?

Още като дете попаднах на нея покрай колекцията от дискове на брат ми, които той постоянно слушаше на своят Дискмен. Голяма част от музиката беше хип-хоп и рап, но тук-там изскачаше някой диск с парчета на The Prodigy. Спомням си, че реакцията ми когато ги чух за първи път беше от сорта на “Уау, каква е тази музика? Не е като нищо друго, което съм чувал до сега!”.

Години по-късно, непосредствено след бумът на популярността на Dubstep, започнах да разучавам електронната музика по-задълбочено.

Меко казано, всичко ми беше интересно и слушах всякакви подстилове в този период. Разбира се, един от тях беше Dubstep. Покрай него попаднах на Deep House, Progressive House, Progressive Trance и тн., докато стигнах и до Techno.

Как би описал музиката, коята пускаш и как еволюира тя през годините?

Ако трябва да използвам едно словосъчетание за да я опиша, то би било “минималистично-хипнотично-прогресивна”.

Когато тепърва навлизах в техно средите през 2014-2015 година, слушах и пусках главно Мinimal Тechno. Реално, това бе и единственият подстил на техното, който се пускаше в пловдивските клубове в този период. Едни от любимите ми лейбъли в този етап бяха Minus и Refused.

С течение на годините, посещавайки доста събития из страната, започнах да попадам и на другите подстилове на техното. Това пряко се отрази на развитието на музикалният ми вкус, разбира се и на миксинга. За мен това е един постоянно еволюиращ процес.

Какво най-много е повлияло на вкусът ти за музиката и изграждането ти като артист?

Титаните Richie Hawtin и Josh Wink са едни от първите, които ми подействаха със своята музика като катализатор на вдъхновение да се развивам в тази посока.

Но откривайки лейбъли като Pole Group, Warm Up, Semantica, Mental Disorder може да се каже, че най-много ме вдъхновиха да се гмурна дълбоко и да търся своят звук.

Може ли да споделиш какъв е процесът ти на подготовка за предстоящо участие?

Преди събитието си подготвям плейлист с парчета, които смятам че са подходящи, имайки предвид артистите преди и след мен и слотът в който ще бъда.

Този плейлист ми служи единствено като ориентир, като винаги нося със себе си всичката си музика, за мога да съм максимално свободен в изпълнението си и гъвкав спрямо публиката.

Какъв ти е подходът за намиране на нова музика и артисти?

Когато попадна на качествена музика на нов за мен артист, отделям време да се запозная с дискографията му в Discogs. Така покрай неговите издания намирам и други артисти и понякога могат да минат часове в намиране на нова музика.

Какво ти е мнението за постоянно развиващите се технологии и тяхното влияние на електронната музика?

В днешно време човек може да стане продуцент благодарение на един лаптоп, което за мен е нещо велико, имайки предвид, че преди да бъдат създадени програмите за аудио обработка и персоналните компютри е била нужна цяла стая с модуларни машини, дръм машини и един куп друга техника, да не забравяме и много пари, с които да се закупи, за да имаш допир с продуциране на електронна музика. 

За диджеинга също смятам развитието на технологиите за позитивно, защото го правят много по-достъпно и лесно за навлизане в материята, но това е и нож с две остриета. Колкото е по-лесно, толкова е и по-мързеливо, което пряко се отразява на качеството. 

Затова изпитвам уважение към артисти, които в днешно време пускат на грамофони. По този начин те не само доказват своите умения като диджеи, но и дават на слушателят някакъв вид сигурност, че селекцията ще е на високо ниво.

Сподели ни за предстоящите ти проекти, издания или събития върху които работиш в момента.

През последните 2 години главно съм се фокусирал върху продуциране на авторска музика. В момента трупам асортимент от парчета, които в определен етап да започна да разпращам на любими мои лейбъли за евентуално бъдещо издание. Това е един бавен процес, но за мен е много важно да залагам на качество и комплексност пред количество.

Мога да ви подшушна, че малко по малко започваме подготовката за тазгодишният KATALAN фестивал, който ще се провежда вече 7-ма поредна година на Мраморното Езеро. Тази година събитието ще се състои краят на Август месец и концепцията ще претърпи лека промяна, но нека да не издавам всичко още преди да е публично обявено събитието. Ще се радвам да се видим там, да ударим по една наздравица и някой танц. =)

Може да чуете записи от предишни години в страницата на Solid State Survivors в SoundCloud – https://soundcloud.com/user-573277792

Любиим DJ?

Въпреки, че не го следя толкова последните години – Richie Hawtin

Любим продуцент?

Ruben Ganev

Любим клуб/локация?

RADION, Amsterdam

Любим трак?

Още от малък си ми е и си остава Drexciya – Black Sea